Kunskapsbanken

Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.

Installera Composer för pakethantering med PHP

Vi skall installera verktyget Composer som är en pakethanterare för PHP.

Composer är ett kommandoradsprogram som låter dig installera paket och moduler som andra utvecklare har gjort och publicerat. Composer håller koll på vilka versioner som är installerade och att paketen installeras effektivt och kan hållas uppgraderade.

Read more »

Category: labbmiljo, make.

Terminalen och pakethantering med Brew på Mac OS

Kom i gång och använd terminalen som en del av din verktygslåda som utvecklare. I Mac OS finns terminalen med som en applikation, men för att det skall bli smidigt att installera fler program så vill du kanske även installera pakethanteraren Brew.

Här är en guide till hur du hittar till terminalen på din Mac, samt hur du installerar pakethanteraren Brew.

Read more »

Category: mac os, labbmiljö.

Hur kan vi göra bilder och video responsivt?

Vi ska i denna artikel ta en titt på hur vi kan använda oss av cimage och HTML konstruktionerna srcset och picture för att skapa responsiva bilder. Och då vi inte bara vill ha responsiva bilder, men även responsiva videos löser vi den saken med.

Read more »

Category: design, responsivitet.

Lägg PHP 8 i pathen

Så här gör du för att lägga PHP i sökvägen så att du kan köra det direkt i terminalen.

Read more »

Category: labbmiljo, php.

#Kom igång med SASS och npm

Vi har tidigare i kursen skrivit CSS kod för att styla våran webbsida. Även om CSS nu stödjer variabler så saknar den fortfarande funktionalitet som funktioner och matematiska operationer. Vi skall i denna övningen titta på hur man kan använda sig av pakethanteraren npm för att bland annat underlätta stylandet och förbättra webbplatsens laddningstid.

Read more »

Category: npm, sass, design.

#Vad är Pico?

Pico är ett CMS, Content Management System, som tillåter användaren att hantera innehållet på en sida utan att behöva “koda” sidan själv. Det finns flera andra stora alternativ, så som WordPress, Drupal och Grav, men i denna kursen ville vi ha ett tunnare ramverk som låter oss fokusera på design-aspekten av webbutveckling. Pico är även ett “flat-file” CMS, vilket innebär att man jobbar emot filer istället för en databas, ungefär så som dbwebb (Github) är uppbyggt.

Read more »

Category: design, pico.

Lyfta exceptions i Python

Tidigare i kursen lärde vi oss hur vi fångar exceptions som uppstår när saker går fel i vår kod, nu ska vi lära oss hur vi själva kan lyfta exceptions i koden.

Read more »

Category: python.

Felhantering i Python

Det finns två vanliga fel, eller errors, som man kan snubbla över i Python. Det är syntax errors och exceptions. Vi ska titta närmare på exceptions och hur vi kan jobba med dem.

Read more »

Category: python.

Introduktion till variabler och datatyper

I denna artikel ska vi lära oss vad värden och variabler är i programmering. Vi ska titta på hur man skriver ut information till terminalen och hur man kan mata in information till programmet från terminalen. När du har jobbat igenom artikeln har du gjort ett program som tar emot ett namn och en ålder från användaren. Åldern används bland annat till att räkna ut födelseår. Namn, ålder och födelseår skrivs ut i terminalen som en del av en hälsning. Vi kommer gå igenom hur man skriver kod i en fil och kör den koden från terminalen.

Du kan hitta koden för detta exempel på Github och i example/greeting.

Read more »

Category: python.

Vad är Regex?

Regex är en förkortning av Regular Expression (reguljära uttryck) som är ett välkänt verktyg för att matcha textmönster. Det används oftast till att extrahera information från kod, loggfiler och andra texter.
I regex definieras ett mönster av karaktärer som regex sedan försöker hitta/matcha i en sträng eller text.

Om ni har svårt att förstå ett regex mönster eller ni vill testa mönstret på en text, snabbt och lätt, rekommenderar jag sidan https://regex101.com/. Du skriver in ett mönster och en text där förklarar de olika delarna i mönstret och visar på ett bra sätt vad som matchas.

Notera dock att den sidan använder andra flavours (PCRE, PHP, ES, Python, Golang etc).

Ett annat bra verktyg online är https://regexone.com/.

Read more »

Category: regex, unix, linux.